• HENKILÖAUTO-
    KURSSIT

B-luokan ajokorttitutkintoon pääsyn edellytyksenä on B-opetus ja riskintunnistamiskoulutus.   Pimeäajosimulaattorilla pimeäajon voi suorittaa vuoden- ja vuorokaudenaikaan katsomatta.

B-kortti

Henkilö- tai pakettiauton kuljettamiseen tarvitset B-luokan ajokortin. Sen voit saada aikaisintaan 18-vuotiaana. Voit myös hakea ikäpoikkeusluvan, jolloin ajokortin voi saada jo 17-vuotiaana.

Henkilöautokurssin voit aloittaa joustavasti, kun sinulle sopii.  Parhaiten pääset mukaan käymällä toimistollamme Riihimäellä  maanantaina, tiistaina tai klo 13-17 välillä tai Hyvinkäällä maanataina tai keskiviikkona klo 12-16.  Saat heti tarpeellisen infon ja materiaalin.

Varaa autokoulun suorittamiseen riittävästi aikaa. Yleensä 2-3 kuukautta riittää.

Ajokorttilupa

Kun olet aloittanut autokoulun, tarvitset ajokorttiluvan.  Voit hakea luvan Traficomin sähköisessä palvelussa. Hakemus voidaan tehdä myös autokoululla ja toimitamme sen puolestasi Ajovarman palvelupisteeseen.

Ajokorttilupa on teoriakokeeseen pääsemisen edellytys.

Teoriaopetus

B-koulutuksen kuuluu 8 teoriatuntia.

Autokoulun teoriaopiskelu on monipuolista opiskelua: tunnit sisältävät mm. ryhmätehtäviä ja -keskusteluja. Suosittelemme käymään tunnit oikeina tunteina autokoulumme luokassa. Teoriatunnit voi käydä myös etänä virtuaaliluokassamme.

Itseopiskelu

Teoriaopetuksen lisänä on itseopiskelua ja kotitehtäviä. Saat tunnukset hyvään harjoitteluohjelmaan jossa on myös sähköinen oppikirja.

Ajo-opetus

Ajo-opetus on yksilöllistä. Ammattitaitoinen opettaja räätälöi opetuksen kutakin oppijaa varten.  Ajo-opetus etenee jokaisen oppijan omilla ehdoilla. Mielestämme paras ja tehokkain ”ajosimulaattori” on oikea auto.

Ajotuntien vähimmäismäärä on 10 perusajotuntia ja 4 riskiajotuntia. Yhteensä minimi on siis 14 ajotuntia. Riskikurssi kuuluu meillä aina autokoulukurssin hintaan.

Opiskelu alkaa käsittelyharjoituksilla ja etenee sitten helpoista liikennetilanteista monimutkaisempiin kohti itsenäistä ajamista. Suurin osa ajotunneista ajetaan taajamassa, osa tunneista käytetään maantieajon harjoituksiin. Meillä voit ajaa myös automaattivaihteisella autolla.

Liukkaalla ajaminen suoritetaan oikealla autolla Riihimäen Ajoharjoittelukeskuksessa. Katso radan esittelyvideo.

Voit suorittaa pimeälläajon harjoittelun simulaattorilla. Kieleksi voi valita suomen, ruotsin tai englannin. Harjoituksen tarkoituksena on oppia pimeälläajoon liittyvien riskien ennaltaehkäisyä ja mahdollisimman tehokasta valojen käyttöä eri tilanteissa.

Simulaattorin kanssa teet kaikki mahdolliset harjoitukset alkaen pysäköinnistä pimeällä aina ohitusharjoitteluun asti. Harjoitus päättyy itsenäiseen soveltamisharjoitukseen. Harjoituksen jälkeen saat kirjallisen palautteen suorituksestasi. Tämän lisäksi saat myös opettajalta suullisen palautteen sekä tarvittaessa myös kertausta opetukseen.

Kuljettajantutkinto

Perusopetuksen saatuasi voit suorittaa kuljettajantutkinnon teoria- ja ajokokeen Trafin palveluntuottaja Ajovarman palvelupisteessä.

Tästä voit tutustua uuteen Traficomin ajokoeohjeeseen

Ajokortti kotiin

Hyväksytyn kuljettajantutkinnon jälkeen saat ajokortin, joka on voimassa 15 vuotta. Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin kolmen viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Sinun tulee uusia ajokorttisi 15 vuoden kuluessa. Ajokortin voi uusia aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä. Kortin uusimiseen ei liity uutta kuljettajaopetusta eikä -tutkintoa. Jos ajokortin voimassaolon päättymisestä on kuitenkin ehtinyt kulua pidemmän aikaa, uuden kortin saamiseksi voidaan edellyttää uutta kuljettajantutkintoa.

BE-kortti (pikku-e)

Tätä ajokorttia kutustaan kansanomaisesti ”pikku-e” kortiksi. Se sallii henkilö- tai pakettiautolla enintään 7000 kg:n kokonaismassan ja tarvitset sen jos yhdistelmäsi yhteenlaskettu kokonaismassa ylittää 3500 kg. Huomaa, että paino lasketaan auton ja perävaunun rekisteritiedoissa olevista massatiedoista.

BE (BEC) ajokortin suurin sallittu yhdistelmämassa muodostuu seuraavasti: Vetoauton kokonaismassa + perävaunun kokonaismassa. Vetoauto ei saa olla kuorma-autoksi rekisteröity.

BE luokassa ei ole pakollista opetusta, riittää kun haet Trafilta (Ajovarma Oy:ltä) ajokorttiluvan ja suoritat teoriakokeen ja ajokokokeen BE-luokan ajoneuvolla (tarkista vaatimukset tästä)